Nonprofit menedzsment egypercesek

A Mozaik Hubban szervezett képzések és szakmai konzultációk témáit követve állítottuk össze az alábbi nonprofit menedzsment segédleteket. A nonprofit egypercesek, ahogy nevük is mutatja, rövid segédanyagok, melyek könnyebben érthetővé tesznek olyan témákat mint például a stratégiai tervezés, a forrásteremtés, az önkéntesekkel való munka vagy éppen a szervezeti kommunikáció.

Hiszünk benne, hogy a civil szakemberek szervezetük fenntarthatóságához úgy is hozzá tudnak járulni, ha tudásukat, képességeiket folyamatosan bővítik. Akárcsak a képzéseink és workshopjaink, az egypercesek is ebben szeretnének segítséget nyújtani.

Az itt található elméletek és eszközök bár jó kapaszkodóként szolgálhatnak, minden érdeklődőt arra bíztatunk, hogy tekintse őket az első vagy csupán egy lépésnek egy-egy téma felfedezésében és a további tanulásban. Számos, az interneten is megtalálható tartalmak közül válogathatunk, melyek mind remekül használhatóak különböző szervezetek különböző kontextusaiban. A legjobban akkor járunk el, ha magunk állítjuk össze a szervezetünk számára szükséges módszereket és eszközöket, és ezeket folyamatosan frissítjük is.

Stratégiai gondolkodás és tervezés segédlet

A stratégiai gondolkodás és tervezés hosszú távra adhat sorvezetőt szervezetünk valamennyi aspektusához, beleértve az általunk kezelni kívánt problémát, a missziónkat, tevékenységünket, és a szervezet működtetéséhez szükséges operatív területeket.
Segédlet letöltése

Logikai modell segédlet

A logikai modell az egyik leggyakrabban használt stratégiai menedzsment eszköz, melyet első sorban tervezésre és a munkánk mérésére és értékelésére használhatunk. A logikai modell segít tisztább képet kapni az általunk kezelni kívánt problémáról és a változás folyamatáról.
Segédlet letöltése

Pénzügyi menedzsment segédlet

A pénzügyi stabilitás és átláthatóság egyik kulcsa, hogy megfelelően tudjuk tervezni, követni és rendben tartani pénzügyeinket. A segédlet részeként költségvetés, valamint cash-flow táblázat mintákat is bemutatunk.
Segédlet letöltése

Projektmenedzsment segédlet

Szervezetünk projektjei fontos eszközei lehetnek a céljaink megvalósításához. A projektciklus és a projekt egyes állomásaihoz kapcsolódó feladatok tudatosításával hatékonyabb fogjuk tudni tervezni és megvalósítani a szervezetünk projektjeit.
Segédlet letöltése

SWOT-analízis segédlet

A SWOT-analízis egyszerű, hatásos és éppen ezért igen gyakran használt elemzési eszköz. Segítségével tisztább és átfogóbb képet kapni a szervezetünkről, valamint arról a környezetről, amelyben szervezetünk működik.
Segédlet letöltése

Önkéntes menedzsment segédlet

Az önkéntesekkel való munka sikere és fenntarthatósága kulcsfontosságú lehet szervezetünk számára. Az önkéntes menedzsment ciklusokban felépülő feladatok és felelősségek összesége, melyek gondos előkészítést és tervezést igényelnek.
Segédlet letöltése

Forrásteremtés segédlet

A forrásteremtés sokkal több, mint sikeres pályázatok írása. A forrásteremtés elsősorban a szervezet és a meglévő vagy leendő támogatók közötti kapcsolatokról szól. A segédlet – konkrét eszközök bemutatása mellett – a forrásteremtés helyét és célját helyezi új megvilágításba.
Segédlet letöltése

Stakeholder-térkép és Stakeholder-analízis segédlet

A stakeholder-térkép egy átfogó eszköz a szervezetünk munkájában érintettek beazonosításához és elemzéséhez. A stakholder szemlélet hozzájárulhat az érintettekkel való hatékonyabb kommunikációhoz, bevonáshoz és együttműködéshez, összességében pedig a szervezetünk fenntarthatóságához.
Segédlet letöltése

Civil szervezeti kommunikáció segédlet

A tudatos és tervezett szervezeti kommunikáció során rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre értékeink, céljaink, tevékenységeink artikulálásra – a segédlet ezek elhelyezéséhez és tudatósítához biztosít kapaszkodót.
Segédlet letöltése

Storytelling kommunikációs módszer segédlet

A hatékony kommunikáció alapjait egy civil szervezet esetében is a történetek képezik. A storytelling, vagyis a történetmesélés módszertana lehetővé teszi, hogy komplex üzeneteket könnyen befogadható és személyes formában tudjunk átadni.
Segédlet letöltése

1% kampány segédlet

Az 1%-os kampány fontos módja lehet a forrásteremtési tevékenységüknek, de a ráfordított energia csak akkor térül meg, ha azt tudatosan építjük fel. A célközönség azonosítása, az üzenetek, eszközök és ütemezés megtervezése mind elengedhetetlen részei egy sikeres kampánynak.
Segédlet letöltése