Társadalmi felelősségvállalás a zsidó közösségben fórum

Társadalmi felelősségvállalás a zsidó közösségben fórum

A társadalmi felelősségvállalás a zsidó közösségben című fórumeseményre 2016 június 30-án került sor a Mozaik Hubban. A fórumon összesen 13-an vettek részt, közösségi vezetők, szakértők és aktivisták mellett a Mazsihisz, az EMIH, a Haver Alapítvány, a Marom Egyesület, a Bálint Ház, valamint az OR-ZSE képviselői. A program kerekasztal beszélgetésekből, előadásokból és vitaindítókból állt.

A fórum első számú célja, hogy párbeszéd platformot teremtsen a szociális területen aktív zsidó közösségi intézmények, szervezetek és kezdeményezések képviselői számára. A fórumtalálkozók hosszú távú célja, hogy segítse a közös gondolkodást, elősegítse az együttműködéseket és növelje a szociális területen végzett tevékenységek hatását.

A bevezetőben szó esett a fórum és a találkozók céljairól, mindezt kiegészítve azzal a kérdésfelvetéssel, hogy van-e és ha igen, miben áll a zsidó közösség(ek) felelőssége és szerepe a magyarországi szociális-társadalmi problémák megoldásában. A kérdésre egyöntetű igennel válaszoltak a fórum résztvevői, bemutatkozásukban első sorban arra tértek ki, hogy szervezetük, intézményük milyen módon járul hozzá társadalmi kihívásokra adott válaszokhoz. Néhány, a jelenlévők által említett terület, ahol szervezetük vagy intézményük aktív: gyermekéhezés elleni küzdelem, családsegítés, hátrányos helyzetű közösségek segítése, roma integráció, diszkrimináció és kirekesztés elleni küzdelem, menekültekkel való munka, LMBTQI csoportokkal való munka, kulturális párbeszéd megteremtése.

Az első beszélgetés során a résztvevők számos kapcsolódó témát jelöltek meg és további kérdéseket, problémákat vetettek fel. Ezek egy része a civil szervezetek és az egyházi szervezetek kapcsolatára és lehetséges együttműködéseire vonatkoztak, más részük a civil aktivizmus és a politika viszonyára, valamint szó esett egy lehetséges, szervezetek és intézmények által közösen létrehozott zsidó szociális alap létrehozásáról is.

Ez utóbbival kapcsolatban számos kérdés és javaslat is felmerült – szó esett egy lehetséges érték alapú konszenzusról, az egyes szervezetek és intézmények által biztosított forrásokról és kapacitásról, lehetséges területekről, ahol egy ehhez hasonló jövőbeli alapnak aktívnak kéne lennie; és több résztvevő részéről is felmerültek reprezentációval kapcsolatos kérdések is. Rövid távú cselekvés formájában felvetődött egy lehetséges online felület létrehozása, mely az információáramlást és a láthatóságot segítené. A fórum lezáró beszélgetésén többen is jelezték, hogy egyetértenek és fontosnak, hasznosnak tartanák egy ilyen felület létrehozását.

A délután folyamán Heindl Péter meghívott szakértő és aktivista előadását hallgatták meg a résztvevők. Heindl Péter beszélt, többek között, a roma integráció területén szerzett több évtizedes tapasztalatáról, a Baranya megyében általa is kezdeményezett intézmények és programok elindításáról és működéséről. Előadásában szó esett az esélyteremtés, az oktatás, a munka, valamint az integráció témáiról részletesebben is. Heindl Péter többször is hangsúlyozta, hogy valós társadalmi változást hosszú távú befektetetéssel, empowerment megközelítéssel (vagyis képessé tétellel, felhatalmazással és megosztással) lehet elérni. A résztvevők közül többen is reflektáltak az elhangzottakra, valamint néhány kérdést is megfogalmaztak első sorban a Heindl által indított kezdeményezésekkel, konkrét tevékenységekkel kapcsolatban.

A fórum zárásaként a résztvevők megosztották reflexióikat a fórummal kapcsolatban, majd szóba kerültek a fórum folytatásának lehetőségei is. A jelenlévők közül mindenki pozitívan értékelte a fórum létrejöttét és kifejezte szándékát a folytatásra. Többen konkrét javaslatokat és ötleteket is megosztottak, melyekről részletesebben a következő találkozón fog közös gondolkodás indulni.