Verő Bán Linda

Hogyan mutatnád be magadat?

Hagyományőrző zsidó családba születtem, a magyarországi zsidó közösségben nőttem fel, jártam a Wesselényibe, Somerbe, Szarvasra.

A Jerusálemi Héber Egyetemem végeztem művészettörténet szakon, majd részt vettem a Paideia egy éves programján Stockholmban. Informális zsidó oktatással foglalkozom. A Zsidongó könyvsorozatot 2007-ben kezdtem el írni, azóta 12 könyvemet adtam ki, mind a zsidó hagyományokról és identitásról szól kisgyermekes családoknak.  A Frankel Zsinagógában oktatási programokat szervezek 2002 óta,  ahol én vagyok a rebecen (vagyis a férjem a rabbi, Dr. Verő Tamás). 2015 őszén megalapítottam a BBYO ifjúsági szervezetet.

Mit jelent számodra a zsidó identitás, és milyen szerepet játszik az életedben a zsidó közösségben való részvétel?

Nekem az életem minden területén teljes mértékben jelen volt, van és lesz a zsidóság. Magánéletemben és munkámban is központi szerepe van. Néha furcsa, hogy a vallásom és a munkám ugyanaz.

Mik a magyarországi zsidó közösség legnagyobb kihívásai ma?

Szerintem a zsidó közösségek számára 5000 éve mindig ugyanaz a fő kihívás: megalapozni a következő generáció számára a túlélést (zsidóként). Csak az változott az évszázadok során, hogy az épp aktuális kihívást milyen eszközökkel próbálták kezelni. Tanulás, zsinagóga építés, menekülés, elvándorlás, harcba szállás vagy éppen új vallási irányzatok létrehozása.

Milyen zsidó közösséget szeretnél látni 18 év múlva? Szerinted milyen lépésekre lenne szükség, hogy ez a jövőkép megvalósuljon?  

Ha 18 év múlva hasonlóan aktív zsidó közösségi élet lesz Magyarországon, mint most van … már jók vagyunk.

Mit gondolsz zsidók és nem zsidók együttéléséről Magyarországon? Szerinted mennyire sikeres a párbeszéd zsidók és nem zsidók között?

Ha egy ország lakói közötti párbeszédet formálisan kell „megszervezni”, az már rég rossz. Az igazi párbeszéd az utcákon, a lakóházakban zajlik a hétköznapokban. Ha az rendben van, ha ott képesek egymást tiszteletben tartva normális hangon beszélni egymással, akkor működik az együttélés. Biztos van ilyen.

Mik a magyar társadalom legnagyobb kihívásai ma?

(-)

E kihívások megoldásában véleményed szerint mi az egyének, valamint a zsidó és nem zsidó közösség(ek) szerepe?

(-)

Mit jelent számodra Izrael, és hogy tekintesz Izraelre?

Izraelre úgy tekintek, mint egy családtagra. Az életem egy nagyon fontos része, feltétel nélkül szeretem, de tudom utálni is. Támogatom minden jó és rossz tulajdonságával együtt.

Milyen ügyekért állsz ki, és melyeket támogatsz a közösségen belül és azon kívül? 

A Frankel Zsinagógában rengeteg „jó ügyért” dolgozunk. Számomra a legfontosabb, hogy zsidóknak és nem zsidóknak egyaránt bemutassuk a zsidóság pozitív értékeit.

Verő Bán Linda a Hillel Alapítvány vezetője, rebecen