Borszéki Kata

Hogyan mutatnád be magadat? (Szakmai és/vagy személyes bemutatkozás, melyben beszélhetsz az identitásodról és az általad fontosnak tartott értékekről is.) 

Az Iparművészeti Főiskolán végeztem mint formatervező, majd az USA-ba költöztem és építészként diplomáztam a University of Illinois-on. 2002-től 8 évig egy nemzetközi építész cégnél sportlétesítményeket terveztem. 2010-ben költöztem haza Magyarországra, azóta a Graphisoft-nál dolgozom, az építész szakmán belül oktatással foglalkozom. 2014 óta a Limmud is szívügyem, jelenleg kuratóriumi tag vagyok.

Mit jelent számodra a zsidó identitás, és milyen szerepet játszik az életedben a zsidó közösségben való részvétel? (Személyes definíciód a zsidóságról. Hogyan éled meg a zsidóságod személyes szinten és a közösségben?)

Anyai ágon zsidó, szekuláris, de nagyon erős zsidó identitású családból származom. Nem kizárt, hogy családom nő figurái ihlették Philip Roth-ot a Portnoy kór megírására. Akkor fordultam tudatosan es intenzíven a zsidó kultúra es vallás megismerése felé, mikor 2002-ben elveszítettem az édesanyámat. Ekkor meg az USA-ban éltem es miután mindkét gyermekem zsidó oktatási intézményekbe írattam, belevetettem magam a zsinagógák feltérképezésébe is. Fontosnak tartom a zsidó tradíciót a saját intellektuális kíváncsiságom kielégítésében és a zsidóság megőrzésében egyaránt.

Mik a magyarországi zsidó közösség legnagyobb kihívásai ma?

A legnagyobb problémának Kelet Európában a holokauszt utáni nemzedék asszimilációját és a zsidó közösségtől való eltávolodását látom. Ez okozza azt, hogy sokan nemcsak a vallásos élettől, hanem a zsidóságtól, mint közösségalkotó tényezőtől is idegenkednek.

Mit gondolsz zsidók és nem zsidók együttéléséről Magyarországon? Szerinted mennyire sikeres a párbeszéd zsidók és nem zsidók között?

A magyar társadalom szintjén egyértelmű a kudarc. Olyannyira, hogy nem is látok érdemleges párbeszédet…A munkahelyemen viszont nap mint nap beszélgetek és élcelődöm kávé mellett nem zsidókkal, zsidóságról, zsidó vallásról, kultúráról és az, hogy ezt megtehetem, az nagyban hozzájárul a józanságom megőrzéséhez.

Milyen zsidó közösséget szeretnél látni 18 év múlva? Szerinted milyen lépésekre lenne szükség, hogy ez a jövőkép megvalósuljon?

Éppen az 1920-as évek Odesszájáról olvasok egy könyvet. Akkor, ott időben tetten érhető ahogy a judaizmus a zsidók számára egyre kevésbé egyenlő a civilizáció, a szociális hovatartozás és a kultúra egészével, de a közösséget összetartó ereje tagadhatatlan. Ugyanez igaz Budapesten a Király utca zsidó mulatók korszakára. Nekem ezek az időszakok lebegnek a szemem előtt mikor a mai zsidó közösségben mozgok, ehhez hasonló, a történeti közegén belül modern, innovatív, sokféle, összetartó közösséget építhetünk.

Mint szülő és mint önkéntes is a következő generációk zsidó nevelését tartom legfontosabbnak.

Mik a magyar társadalom legnagyobb kihívásai ma?

Ez a kérdés túl nagy falat! Ha pár mondatban és olyan szempontból próbálom megközelíteni, ami a zsidó közösség szempontjából is releváns, azt emelném ki, hogy az apátia és a passzivitás a legnagyobb kihívás. Tudjuk, hogy van a magyarokban civil kurázsi, de az főleg az egyén és a család érdekeinek szintjén érvényesül.

E kihívások megoldásában véleményed szerint mi az egyének, valamint a zsidó és nem zsidó közösség(ek) szerepe? 

A gerilla hadviselést ajánlom! Kis létszámú, mozgékony csapattal, ismerős területen elképzelhetőek a sikerek és példamutató hatásuk kétségbevonhatatlan.

Mit jelent számodra Izrael, és hogy tekintesz Izraelre? 

Izrael egy mágnes. Elsődleges kötődésem érzelmi. Mikor Jeruzsálemben járok, el-elkap a Jeruzsálem szindróma és – tudom nevetséges – meghatódom a katonalányok láttán, vagy mikor az esernyővel lefegyverzett késelőről hallok. Először olvasom el az izraeli híreket és minden más országnál jobban foglalkoztat a jövője.

Milyen ügyekért állsz ki, és melyeket támogatsz a közösségen belül és azon kívül?

A közösségen belül most sok energiám megy el arra, hogy a Limmudból egy önkéntes alapon, gördülékenyen működő nonprofitot faragjunk, sok munkának nézünk elébe. Szívesen támogatom a Visegrádi utcai zsinagógát is apróságokkal, segítségemmel. A közösségen kívül a kedvenc amerikai podcastjaim támogatása jut eszembe, mint pl. a „This American life” vagy a „Savage Love” és az „Israel Voice”.

 

Borszéki Kata a Limmud Alapítvány kuratóriumi tagja