Miért Mozaik Hub

A Mozaik Zsidó Közösségi Hub a JDC kezdeményezése, nevéhez híven, egy sokszínű, nonprofit szakmai-közösségi tér, mely egyszerre biztosít infrastruktúrát és megosztott munkateret, konzultációs-, mentorálási, valamint képzési és tanulási lehetőséget zsidó közösségi szervezetek és kezdeményezések számára.

A mozaik különböző színű, formájú és méretű darabokból, sok apró részletből összeálló egység. A magyarországi zsidó közösség mozaikja is számtalan különböző darabból áll össze – sok kisebb közösség, csoport és egyén különböző igényekkel, gyakran eltérő kérdésekkel és válaszokkal. Intézmények, szervezetek, kezdeményezések és projektek, melyek bár a közösségi élet egy-egy szeletére koncentrálnak, részei egy nagyobb egésznek, mely akár jelenthet egy közösen megfogalmazott víziót, hajlandóságot a közös gondolkodásra vagy éppen a közös cselekvésre.

Felismerve a magyarországi zsidóság sokszínűségét, a kérdések és kihívások sokféleségét, a Mozaik Hubban kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a mozaik egy részeként, mégis a nagy egész alkotóelemeként tekintsünk magunkra és mindazokra, akik bekapcsolódnak a velünk folytatott közös munkába. Partnereinket és a zsidó közösség valamennyi tagját arra ösztönözzük, hogy osztozzanak velünk víziónkban egy aktívabb, hatékonyabban együttműködő és önfenntartó zsidó közösségről.

A Mozaik Hub elsődleges célkitűzései

    • A zsidó közösségi élet és a zsidó értékek előremozdításán dolgozó közösségi szervezetek és szakemberek támogatása
    • Egy pozitív, konstruktív és együttműködésre ösztönző közösségi ökoszisztéma kialakítása
    • Közösségi szervezetek és kezdeményezések kapacitásának építése és jógyakorlatok megosztása
    • A társadalmi, valamint közösségi felelősségvállalás és cselekvés kultúrájának ösztönzése

A Mozaik Hub létrehozásával a JDC egy olyan modell értékű programot szeretne megvalósítani, melyet később más európai városokban is elindíthat.