Zsidó fiatalok jövőképe a közösségről – 3. rész

Zsidó fiatalok jövőképe a közösségről – 3. rész

Zsidó fiatalok jövőképe a közösségről fórumsorozat 3. találkozójára 2017. január 19-én került sor a Mozaik Hubban. Az egész napos programon 15-en vettek részt, 12 fiatalokkal foglalkozó zsidó közösségi szervezet és program képviseletében. A találkozó témájáról, mely a forrásteremtés volt, a legelső, 2015. decemberében rendezett találkozón döntöttek a résztvevők. Akkor 4, a közösség szempontjából fontos stratégiai területet neveztünk meg közösen – a forrásteremtés mellett, az outreach-t, a kommunikációt és egy állandó közösségi civil platform megteremtését.

A bemutatkozás során minden résztvevő röviden megosztotta, hogy milyen forrásteremtési kihívásokkal kell szembenézniük szervezetükkel. Néhány ezek közül a kihívások közül, mely több résztvevő válaszában is visszatért:

– Függőség hazai és külföldi szervezetektől
– Hazai magántámogatók hiánya
– Korlátozott saját bevételek
– Pályázatok miatti bizonytalanság
– Szervezeten belüli tudás és képesség hiányosságok a forrásteremtés terén

A bevezetőt követően Cernov Mircea, a Mozaik Hub igazgatója tartott rövid előadást majd workshopot a forrásteremtési gondolkodásról és megközelítésről. A forrásteremtési kérdéseket és folyamatokat egy stratégiai keretbe helyezve, Cernov Mircea hangsúlyozta, hogy a forrásteremtés során a tevékenység helyett elsősorban a probléma-hatás kettősére kell fókuszálnia minden civil szervezetnek. A programblokk egyik legfontosabb állítása szerint a forrásteremtés során nem pénzt kérünk a tevékenységünkre, hanem partnert keresünk az általunk kezelni kívánt probléma (a probléma egy részének) megoldásában. Az előadás második felében, reflektálva a korábban elhangzott kihívásokra, elsősorban a forrástípusokról, valamint a források diverzifikálásáról, mint a fenntarthatóság egyik feltételéről esett szó.

A folytatásban a résztvevők egy panelbeszélgetés keretében dolgozhatták fel a zsidó közösségi intézményrendszer forrásainak témáját, valamint a zsidó közösségi civil szervezetek számára elérhető források témáját. A panelbeszélgetésen részt vett Heisler András a Mazsihisz elnöke, Cernov Mircea a JDC-Mazs Alapítvány közösségfejlesztési felelőse és Csillik Dávid, a Mazsihisz Ifjúsági csoport elnöke. Szabó György, a Mazsök elnöke betegség miatt nem tudott részt venni a beszélgetésen, de Heisler András mint korábbi Mazsök kuratóriumi tag röviden beszélt a korábbi tapasztalatairól. A panelbeszélgetés első felében a szervezetek által biztosított forrásokról, pályázatokról, valamint a támogatások céljairól és fókuszáról esett szó. Cernov Mircea hangsúlyozta, hogy a Mazs-JDC támogatási rendszer első számú fókusza a közösségi civil szervezetekbe való hosszú távú befektetés és a szervezetek kapacitásépítése. Heisler András pedig azt emelte ki, hogy a pályázati támogatások megítélése során igyekeznek többségében a Mazsihisz-től független civil szervezeteket előnyben részesíteni. A programblokk második részében a résztvevők tettek fel kérdéseket, elsősorban Heisler Andrásnak, többek között a Mazsihisz szerepéről és feladatáról, a közösségben elfoglalt helyéről, valamint a források és forrásteremtés témáin túl, aktuális ügyekről is.

A közös ebéd után Gerencsér Balázs a NIOK Alapítvány ügyvezető igazgatója tartott rövid előadást majd beszélgetést a magánadományozás hazai helyzetéről. Az adománygyűjtés jelentőségével kapcsolatban több fontos aspektus is elhangzott úgy is, mint pl. az ügyünk szélesebb körű megismertetése, a szervezet kommunikációjának és brandjének erősítése, a civil aktivitás erősítése, valamint egy új viszony létrehozása a szervezetünket vagy az ügyünket támogató emberekkel. Az előadást követően a szervezetek képviselői saját adományszerzési tapasztalataikról beszéltek, melyekre a vendégelőadó és a többi résztvevő is reflektált. A programblokk befejezésében a résztvevők Gerencsér Balázst kérdezték a magyarországi civil szektor aktualitásairól, civil aktivizmusról, valamint szóba került a politika hatása is a civil szektorra.

Ezt követően a fórum résztvevői egy panelbeszélgetés keretében ismerhettek meg közelebbről két forrásteremtési típust a zsidó közösségi civil szektorból. Schönberger Ádám a Marom Egyesület és a Bánkitó fesztivál saját bevételeiről és a fesztivál fenntarthatósági modelljéről beszélt, Büchler Tamás, a Minyanim Program vezetője pedig a külföldi magántámogatókkal folytatott munkáról és kapcsolatról. Schönberger Ádám kiemelte, hogy mára megvalósult modell egy általános stratégiai keretbe illeszkedik, amelynek központi eleme a fenntarthatóságról való gondolkodás. Büchler Tamás saját tapasztalataiból kiindulva beszélt a magánadományozás szervezésével kapcsolatos felelősségről, valamint néhány, a külföldi magántámogatókhoz társított mítoszt, prekoncepciót is eloszlatott a beszélgetés folyamán.

A fórum lezárásaként a jelenlévők rövid visszajelzést adtak az egész napos programról. A résztvevők közül többen is jelezték, hogy a következő fórumtalálkozó előkészítésében, szervezésében akár aktívan is részt vennének.

Résztvevő szervezetek/programok:

BBYO Magyarország
Hanoar Hatzioni Magyarország
Hasomer Hacair Magyarország
Herzl Központ
Mazsihisz Ifjúsági Csoport
Marom Egyesület
MiNYanim Program
Mózes Ház
Mozaik Hub
Talmud nem csak nőknek
Tikkun Olam csoport
Tom Lantos Intézet
Korábbi fórumtalálkozók

Első találkozó
Második találkozó