Három praktikus tipp arra az esetre, ha átmeneti munkaerőhiánnyal néz szembe a szervezetünk

Három praktikus tipp arra az esetre, ha átmeneti munkaerőhiánnyal néz szembe a szervezetünk

Bármelyik szervezettel megeshet, hogy átmenetileg az ideálisnál kevesebb emberrel kell, hogy beérje a mindennapi működés során. Az alábbiakban három praktikus tippet mutatunk arra vonatkozóan, hogy miképpen lehet hatékonyan túllendülni egy ilyen helyzeten.

Minden szervezet életében előfordul, hogy a büdzsé megvágása, egy kulcspozícióban lévő munkatárs távozása vagy egyéb körülmények miatt munkaerőhiány köszönt be.

Ilyen esetekben a legfontosabb, hogy vezetőként végiggondoljuk: a megmaradó munkatársak között, hogyan lehet újraosztani a feladatokat, úgy, hogy mindenkihez a képességeinek és idejének megfelelő feladatok kerüljenek. Ha ezt végiggondoltuk, akkor fontos, hogy összehívjunk egy állománygyűlést, ahol ismertetjük a terveket.

Ezen a meetingen:

  • Újraosztjuk a feladatokat;
  • Feladatlistát készítünk a legégetőbb feladatokról, ami nemcsak a priorizálásban, hanem abban is segíti a szervezetet, hogy elégedettségi érzés töltse el a munkavállalókat a részfeladatok elvégzése (azaz kipipálása) után;
  • Meghatározzuk a kiszervezendő feladatok körét, hiszen kisebb csapattal nem lehet ugyanannyi munkát elvégezni, ennek megfelelően érdemes külső beszállítót vagy önkénteseket bevonni a munkába.

A mindennapi munka során, pláne, hogyha az ideálisnál kisebb csapattal kell a munkát elvégezni, mindennél fontosabb a személyes kapcsolat erősítése, valamint, hogy odafigyeljünk a munkatársak egyéni igényeire.

(nonprofithub)