A Zsidó Közösségről Kezdőknek és Haladóknak – Videósorozat

A Zsidó Közösségről Kezdőknek és Haladóknak – Videósorozat

A zsidó közösségről kezdőknek és haladóknak címmel jelent meg egy új, 18 részes online videósorozat. A sorozatot dr. Balázs Gábor eszmetörténész főszereplésével a Mozaik Hub, a Bálint Ház, a Lauder Javne Iskola és a Haver Alapítvány közösen hívta életre.

A 18 előadás egyszerre közelíti történeti és kortárs perspektívából a mai zsidó közösség kihívásait, és olyan kérdéseket, ügyeket próbál tematizálni, melyek minden aktív közösségi tag számára relevánsak lehetnek. A videókban többek között olyan témákról esik szó mint a különböző vallási irányzatok egymás mellett élése, a zsidó identitások sokfélesége, a közösség intézményrendszere vagy a zsidó értékek. A rövid előadások, amellett, hogy informatívak és igyekeznek új megvilágításba helyezni egy-egy fontos kérdést, olyan érték alapú üzeneteket is megfogalmaznak, melyek kiindulópontjai lehetnek egy kollektív közösségi víziónak. E jövőkép középpontjában egy befogadóbb, az eltérő véleményekre nyitottabb, sokszínűbb és együttműködőbb közösség áll.

A videósorozatot partnerségben készítő Mozaik Hub, Bálint Ház, Lauder Javne Iskola és Haver Alapítvány elsősorban azt remélik a projekttől, hogy a közösségben párbeszéd és közös gondolkodás indul a felvetett témákról és kérdésekről. Emellett azt is szeretnék, ha a videók a közösségen kívül is referencia ponttá válnának azok körében, akik kortárs perspektívából szeretnék megismerni a magyarországi zsidóságot és a zsidó közösséget.

A videók az oktatási projekt weboldalán, a zsidosag.mozaikhub.hu-n és a Youtube-on is megtekinthetőek.