Mozaikhub.hu 369d0c45a8941d2677e286edc2f95340fc044628fec118cb23f7615555aa52ff
hu | en

Ősz a Mozaik Hubban

Mozgalmasan telt az ősz a Mozaik Hubban. Egyre több civil szervezet képviselői vettek részt a képzéseinken, a meglévő Hub tagok mellett pedig újabb szervezetekkel és kezdeményezésekkel kezdtünk együtt dolgozni. Mindeközben a Mozaik Hub tagok is számtalan izgalmas programot szerveztek, közülük néhánynak a Hub adott otthont. És természetesen körülöttünk, a közösségben is zajlott az élet ősszel.

Szeptembertől újult erővel és új témákkal folytattuk képzéssorozatunkat. A nonprofit menedzsment témájú képzésekkel továbbra is az a célunk, hogy hozzájáruljunk a civil szervezetek szakmai kapacitásának fejlesztéséhez a zsidó közösségben és azon túl is. A visszajelzések és reflexiók alapján újabb témákkal és 3 új workshoppal egészítettük ki a korábbi sorozatunkat. Az őszi időszakban is volt önkénes menedzsmnet, projekt menedzsment, pénzügyi menedzsment és forrásteremtés képzés. A korábbi tapasztalatok alapján pedig a stratégiai gondolkodás és tervezés témáját is felvettük a repertoárba. A képzéseket kiegészítendő 3új workshopot is meghírdettünk, ahol a logikai modell, a SWOT-analízis, valamint a stakeholder térkép voltak a fő témáink. A workshopokat úgy terveztük, hogy a résztvevők ezeket az eszközöket később saját szervezetükben is alkalmazni tudják az elemzési, tervezési és stratégiai menedzsment folyamatokban.  Örömmel tapasztaltuk, hogy egyre több és különböző területeken dolgozó civil szervezet képviselője látogatja a képzéseket és workshopokat. Szintén nagyon motiváló volt a résztvevők nyitottsága, tudásvágya és a tőlük jövő értékes visszajelzések.

A képzések mellett folytatódtak a személyes szakmai konzultációk is a Hub tagokkal. A konzultációk során témaspecifikus szakmai támogatásban részesülnek a Hub tagok, mind a szervezetek, mind pedig az új kezdeményezések szakmai csapatai. A konzultációkon témáit és gyakoriságát minden esetben az ő igényeikre alakítjuk. Ősztől kezdve a szervezeteknek lehetősége van a korábbi témák és területek mellett pénzügyi menedzsment témában is részt venni személyre szabott konzultációkon egy pénzügyi szakemberrel. Jövő évtől kezdve hasonló keretet és lehetőséget szeretnénk biztosítani a szervezeti kommunikáció területén is.

A Mozaik Hub tagok is hasonlóan eseménydús őszt tudhatnak maguk mögött.
Szerelem papírrepülőn címmel rendezett kiállítást a Centropa Alapítvány a 2B Galériában. A fotókiállítás főleg az első világháború idején készült fényképek alapján mutatott be zsidó élettörténeteket. „Egy becsületes kiállítás, amely nem hazudik, s például egy kicsit sem iparkodik kurzusszolgálatba szegődni. És eszébe sem jut történelmet hamisítani – nagy dolog ez manapság! Szívből gratulálok hozzá.” Závada Pál ezekkel a szavakkal nyitotta meg a kiállítást. Külön büszkék vagyunk rá, hogy mind a Centropa, mind a 2B Galéria Mozaik Hub tagok.

A Haver Alapítvány szeptemberben tartotta idei önkéntes képzését, melynek a Mozaik Hub adott otthont. A korábbi évekhez hasonlóan, a képzésen az új önkéntesek megismerhették a Haver informális oktatás módszertanát, fejlesztették kommunikációs készségeiket és próbára tehették magukat különböző vitahelyzetekben. A Haver önkéntes csapata folytatta fővárosi és vidéki gimnáziumok látogatását, ahol új és régi önkéntesek is kipróbálták magukat.

Emellett a Haver – a Centropa, a Tevan, az Uccu alapítványokkal valamint a Wesley János iskolával közösen – folytatta az idén januárban indult Közös Nevező oktatási programját egy második szemináriummal. A tanároknak szóló, különleges projekt célja, hogy különböző hátterű (zsidó, roma, keresztény, valamint városi és vidéki) iskolák pedagógusai és diákjai közt kezdeményezzen együttműködést.

Új év, új Limmud Magyarország. Ez is lehetne a mottója a Limmud őszének, hiszen a szervezet ezekben a hónapokban helyezi új alapokra működését. Megalakult az új kuratórium, bővül az önkéntes csapat, és egy aktív stratégiai tervezési folyamat is zajlik a szervezeten belül. Decemberben pedig egy egész napos Limmud esemény várja a korábbi és az újonnan érdeklődőket.

Hivatalosan is egyesületté alakult a Hillel Hungary, ezzel pedig létrejött Magyarország első egyetemen bejegyzett zsidó közösségi diákszervezete. Leglátványosabb őszi eseményük minden bizonnyal a Corvinus Egyetemen tartott Ros Hasana ünnepség volt. Az estét Verő Tamás rabbi vezette, a zenét pedig Kardos Dani szolgáltatta. A résztvevők többségének első Ros Hasanája, de a jó hangulatot elnézve, biztosan nem az utolsó.

A Marom, és a testvérszervezet Dor Hadas továbbra is rendszeresen tart zenés szombatfogadásokat a Marom által működtettet Auróra közösségi házban. A Ros Hasana-i és Jom Kippur-i rendezvények mellett kiemelkedik az október elsején megtartott Zsidó Szolidaritási Istentisztelet a menekültekért. Ezen a napon a Bét Orim, a Dor Hadas, a Marom és a Szim Salom reform és progresszív szemléletű zsidó közösségek a menekültek iránti szolidaritásukat fejezték ki. A sábáti istentiszteleten a szervezőkön kívül megszólalt Dr. Szent-Iványi Ilona unitárius lelkész, és elküldte üzenetét Dr. Varga Gyöngyi evangélikus lelkész is. Emellett az Auróra helyet adott a Migszol, migránsokat segítő szervezet több eseményének is.

A Hanoar Hatzioni nemzetközi madrich-szemináriumát idén Budapesten tartották. Külön öröm volt számunkra, hogy az egyhetes szeminárium egyik programjának a Mozaik Hub adott otthont. A Hanoar idén is megszervezte szokásos őszi négynapos táborát – az immáron IV. nemzetközi tábort október végén tartották  Parádon.

A Magyar Zsidó Kultúrális Egyesület (Mazsike) megújult honlappal és arculattal vágott neki az őszi szezonnak, de ezen túl is tartogattak meglepetéseket. Egy év kihagyás után újraindult a Retikül – női irodalmi turkáló sorozat. Ősszel két, hiánypótló kötet is megjelent a Mazsike gondozásában. A Zsidó örökség című kötet a magyarországi vidéki zsidóságot mutatja be. Írója, Cseh Viktor személyes indíttatásból vágott bele a könyv megírásába, melyben a teljes országot lefedve mutatja be ezt a javarészt már letűnt világot. A Brugenlandi zsidó emlékek nyomában – két keréken c. kötet ötlete pedig onnan jött, hogy a térség nem csupán a hitközség zsidó múltjáról, de kerékpárútjairól is híres.

A nyári szünet után az Adománytaxi is folytatta útját. Tiszaburára a Futrinka Egyesület adományait vitték le, Encsen pedig 40 diák jutott tanszerekhez még az iskolakezdés előtt az Adománytaxi önkénteseinek segítségével. Szeptember közepére az Adománytaxi már túl volt tizedik útján is, ebből az alkalommal több mint két teherautónyi adományt osztottak szét a horvát határ menti településeken, Nagytótfaluban és Alsószentmártonban. Októberre az Adománytaxi végre saját raktárhoz jutott Budapesten, melyet meg is töltöttek, miután önkénteseikkel az ősz folyamán többször is körbejárták a várost. November elején a csapat útja ismét Tiszaburára vezetett, ahol a Közép-európai Egyetem (CEU) Human Rights Initiative programjával együttműködve nepáli, orosz, német, kínai, ecuadori és magyar egyetemisták osztották szét a CEU adományait.

A Mozaik Hubban 2017-ben is folytatjuk, sőt újabb témákkal is tervezzük kiegészíteni képzéssorozatunkat. Ezek mellett fontosnak tartjuk a 2016-ban vagy akár 2015-ben elkezdett fórumok folytatását. Még a 2016-os év végén elkezdtük előkészíteni a következő Zsidó Fiatalok jövőképe a közösségről című fórum következő találkozóját. Az LMBTQI befogadásról szóló fórumunk következő állomása pedig egy nyilvános konferencia lesz, melynek szervezését és előkészítését szintén decemberben kezdjük. A Társadalmi felelősségvállalás a zsidó közösségben című fórumon megkezdett munkát pedig tavasszal tervezzük folytatni partnereinkkel.

0%

Köszönjük, hogy feliratkoztál. Kérjük, kövesd az e-mail címedre elküldött linket a feliratkozás megerősítéséhez.

Error signing you up, please check the fields for problems.