Mozaikhub.hu 369d0c45a8941d2677e286edc2f95340fc044628fec118cb23f7615555aa52ff
hu | en

Egy hét a menekültek jegyében

Migrants_in_Hungary_2015_Aug_018.jpg

Fotó: Gémes Sándor/SzomSzed (Wikimedia Commons)

A Bét Orim Közösség, a Dor Hadas Budapest, a Marom Budapest és a Szim Salom Hitközség progresszív szemléletű zsidó közösségek istentiszteletet hirdetnek a menekültek iránti szolidaritásuk kifejezésére. Helyszín a budapesti Auróra. Időpont: 2016. október 1, 10:30.

A zsidóság alapeszméi közé tartozik az idegenek, a menekültek befogadásának gondolata. „Szeressétek a jövevényt, mert ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén”. A több ezer éves hagyomány és a zsidó progresszív irányzatok tanításai arra köteleznek minket, hogy ezekben a napokban, mikor menekült embertársaink millióinak kell eltűrnie az esztelen kirekesztést és kell megbirkózniuk nyomasztó nehézségekkel, mutassuk ki együtt szolidaritásunkat. Ezen a sábáti istentiszteleten meg fognak szólalni más világvallások képviselői is, és a menekült-ügyben személyesen érintettek is.

Létezik másfajta megközelítés

Most vasárnap egy nagyon fontos döntés elé állítottak mindannyiunkat. Akár az igent, a nemet, az érvénytelen szavazatot vagy az otthonmaradást választjuk, döntésünknek komoly következménye lesz nem csupán ránk (magyarokra, zsidókra) nézve. Számos olyan embertársunk sorsát is befolyásoljuk, akik életük legnehezebb időszakát élik, mert olyan körülmények közé kerültek, melybe embernek nem volna szabad.

Ezen a héten azt kívánjuk bemutatni, hogy a menekültválságra nem a félelem és a bezárkózás az egyetlen válasz, hanem létező alternatíva a befogadás és segítségnyújtás is. A Mozaik Hub Facebook oldalán is ennek jegyében jelennek meg posztjaink.

„A zsidóságnak minden gyűlöletbeszéd ellen fel kell lépnie, mert vallási tanításai és történelmi tapasztalatai ezt indokolják. Számunkra nem csak a zsidók, hanem a romák, a keresztények, a melegek, a muszlimok, vagy a menekültek elleni gyűlöletkeltés sem elfogadható. A gyűlölet maga tudniillik olyan, mint a vírus: a társadalom egészét képes alattomosan megbetegíteni.” Ezt Heisler András, a Mazsihisz elnöke mondta pár nappal ezelőtt, és mi úgy gondoljuk, hogy egy ilyen helyzetben minden közösségi vezetőnek hasonlóan erős iránymutatást kellene adnia.

A zsidó közösségen belül is vannak eltérő nézőpontok, így Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija fél az antiszemitizmustól, és nem tartaná szerencsésnek, ha a „betelepítés” bármilyen formája kötelező és ellenőrizetlen lenne. Míg Radnóti Zoltán, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke a HVG.hu-n írta meg, hogy az emberek számára természetes érzés a félelem, ám félve nem lehet élni, a döntéseinknek az emberségességről kell szólniuk. „És mit mond az ember? Természetesen én is félek. A menekültáradatban bizonyára vannak szélsőségesek, akik beépülnek a szerencsétlenek közé. Sőt az is biztos, hogy még a másodgenerációs menekültek számára is probléma lehet a beilleszkedés. Ám azt is tudom, hogy félve nem lehet élni, annak ellenére, hogy a rettegést a »zsidó génjeimbe« programozta az elmúlt két évezred. Pontosan ezért és akkor kell embernek maradni, amikor sokan az embereket állatnak gondolják, és ráccsal kerítik el őket az »európaiaktól«. Tudom, a menekülttömeg nem homogén massza, hanem individuumok alkotta embercsoport, és mi is bármikor lehetünk ugyanolyanok, mint ők. A XXI. században már nem elpusztítjuk a nálunk gyengébbet, hanem segítjük. Mert csak így hihetjük, hogy ha mi bajban leszünk, rajtunk is segít majd valaki.”

Innovációk az emberségért

Európa-szerte, vagy tán világszerte, azt lehet látni, hogy a háttérben számos olyan kezdeményezés elindult már, amely lehetőséget biztosítana a menekülteknek arra, hogy a menekülés viszontagságai után újból kezükbe vegyék a sorsukat, és ne csak az életüket tudhassák biztonságban, de méltóságukat is megtarthassák. Soros György üzletember a napokban jelentette be a Wall Street Journalben, hogy félmilliárd dollárt ajánl fel olyan befektetésekre, amelyek migránsok, menekültek és az őket befogadó közösségek boldogulását erősítik. Ennek keretében a neves filantróp és befektető elsősorban migránsok és menekültek által alapított start-upokat és a társadalom számára hasznos, innovatív vállalkozásokat támogatna.

Alexander Betts és Paul Collier, az Oxford Egyetem két professzora egy olyan ötlettel állt elő, ami a jelenleg alulfinanszírozott és rosszul felszerelt közel-keleti menekült-táborokban is munkalehetőségeket teremtene a menekülteknek. Eszerint speciális gazdasági zónákat hoznának létre a táborokban – például kihelyeznének bizonyos európai gyártó-tevékenységeket –, ahol az otthonukat hátrahagyni kényszerülő emberek dolgozhatnának, és pénzt kereshetnének – ezzel megteremtve annak lehetőségét, hogy a menekülő emberek ne essenek ki a munkaerőpiacról, de közben a fogadótársadalmakkal se éleződjenek ki a konfliktusaik. Jordániában, ahol jelenleg a projekt tesztfázisa zajlik, a becslések szerint 1,4 millió menekült él. A kezdeményezést már támogatásáról biztosította az IKEA és az Asda.

Már mi is beszámoltunk róla Facebook oldalunkon, hogy a Coursera, a világ legnagyobb nyitott, online oktatási szolgáltatója (összefogva az Egyesült Államok külügyminisztériumával) úgy döntött elindítja a "Coursera for Refugees" oldalt. Ez az új kezdeményezés lehetővé az otthonuk hátrahagyására kényszerült emberek számára, hogy minőségi oktatáshoz jussanak, és lehetővé teszi azt is, hogy mindenki számára előnyös kapcsolatok köttessenek a fogadó-közösségeken belül. Ez azért is fontos, mert rengeteg menekült képtelen arra, hogy ugyanott folytassa a munkáját, karrierjét, ahol korábban abba kellett hagynia. Az új munkáltatói elvárások, illetve a másfajta szakértelmi igények nagyon gyakran lehetetlenné teszik számukra, hogy integrálódjanak a munkaerőpiacra. A partnerségen keresztül a menekültek ingyenesen elvégezhetnek több mint ezer Coursera kurzust (és ingyenes bizonyítványt is kaphatnak róla). A kezdeményezésről további információt itt kaphattok: https://refugees.coursera.org/

Emellett Európe-szerte hallani olyan oldalakról, amelyek segítenek menekülteknek lakóközösségekbe költözni, vagy épp olcsó vagy akár ingyenek szállásokat találni. Egy Berlinben élő magyar nő közösen főz vacsorát a menekültekkel. A Natakallam nevű startup szíriai menekülteket köt össze arab-szakos egyetemistákkal, akik így anyanyelvű beszélőktől vehetnek nyelvleckéket. A First-Contact.org kezdeményezés lehetővé teszi a menekülteknek, hogy megérkezésük után információt gyűjtsenek fogadóországukról: hol regisztrálhatják magukat, hol a munkaügyi hivatal, hol van szállás vagy hol találnak ételt. Finnországban pedig egy helyi NGO elindította a Startup Refugees programot, amely menekült befogadó-központokkal tartja a kapcsolatot, és segít az érdeklődő menekülteknek munkahelyet találni, vagy összeköti őket lehetséges szponzorakkal, ha saját vállalkozás beindításán gondolkodnának. 

0%

Köszönjük, hogy feliratkoztál. Kérjük, kövesd az e-mail címedre elküldött linket a feliratkozás megerősítéséhez.

Error signing you up, please check the fields for problems.