Mozaikhub.hu 369d0c45a8941d2677e286edc2f95340fc044628fec118cb23f7615555aa52ff
hu | en

Februártól újra nonprofit menedzsment képzések a Mozaik Hubban

A sikeresen lezáruló őszi-téli időszak után, februárban újraindul a Mozaik Hub nonprofit menedzsment képzéssorozata. Ingyenes képzéseinkre várjuk civil szervezetek képviselőit, szakmai munkatársait és önkénteseit.

A magyarországi civil szervezetek különösen nehéz helyzetbe kerültek az utóbbi években. Miközben mind több feladat ellátása hárul rájuk, az állandósuló forráshiányos helyzet egyre jobban hátráltatja a hatékony munkavégzést. Ráadásul a nonprofit szektor dolgozóinak nincs sok lehetősége olyan képzéseken részt venni, ahol elsajátíthatják, hogy hogyan lehet egy civil szervezetet hatékonyan működtetni. A Mozaik Hubban épp ezen szeretnénk változtatni: ingyenes képzéseinkkel igyekszünk hozzájárulni a hazai civil szervezetek és új kezdeményezések szakmai kapacitásfejlesztéséhez.  

A mostani-, akárcsak az előző félévek tematikáját civil szervezetekkel való előzetes beszélgetések alapján állítottuk össze. Elsődleges célunk az volt, hogy az egymásra épülő témák – projektmenedzsmenttől a stratégiai tervezésig – olyan átfogó tudást adjanak, melyek minden szervezetnek a hasznára válnak. Pénzügyi menedzsment, forrásteremtés, önkéntes menedzsment, logikai modell és stakeholder térkép – néhány a soron következő képzések és workshopok témái közül.

Tapasztalataink szerint a civil szervezetek körében meglévő nonprofit menedzsment tudás sokszor hiányos és nem kap elég hangsúlyt, éppen ezért a képzések jó lehetőséget adnak, hogy a pontszerűen meglévő ismereteket rendszerbe szedjük, és bővítsük. Ennek megfelelően minden képzésünk elméleti és gyakorlati részből áll, valamint mutatunk hasznos eszközöket és jó gyakorlatokat is a civil szervezetek vezetőinek, szakembereinek.

A visszajelzések alapján legnagyobb igény a pénzügyi menedzsment, valamint a forrásteremtés képzésre volt. Egy szervezet megfelelő menedzseléséhez elengedhetetlenek ugyanis az alapvető pénzügyi ismeretek, melyek jóval többet jelentenek annál, mint hogy a könyvelés rendben legyen: szükség van pénzügyi tervezésre, jól használható költségvetésre, vagy éppen megbízható beszámolók elkészítésére. Hasonlóan sikeres volt forrásteremtés képzésünk is – a civil szervezetek egyre kevesebb helyről számíthatnak támogatásra, ezért különösen fontos újragondolni szervezetünk lehetséges forrásait, és lehetőség szerint átfogó forrásteremtési tervet készíteni. Mivel a legtöbb támogatást projekt alapon kapják a sokszor önkéntesekkel dolgozó szervezetek, így a projektmenedzsment és az önkéntes menedzsment is szerves részét képezte az őszi félévnek. Nem csak az fontos ugyanis, hogy egy teljes projektciklus minden elemét átlássuk, de az is, hogy önkénteseink motivációját mindvégig fenn tudjuk tartani és elkerüljük a sajnos igen gyakori kiégést.

Az előző fél év során azzal is szembesültünk, hogy – épp a projekt-alapú támogatások, valamint az operatív teendők túlsúlya és a kapacitáshiány miatt – a stratégiai tervezés fontosságával gyakran nincsenek tisztában a szervezetek. Ezért is építettünk be egy stratégiai gondolkodás és tervezés témájú képzést, amit idén, 2017-ben is meg fogunk tartani. A képzések mellett újra programra tűztük a SWOT-analízist, a logikai modellt és a stakeholder térképet feldolgozó workshopunkat. A tavalyi visszajelzésekre építve 2017-re tervezünk szervezeti kommunikációs képzést is, ahol a hatékony online kommunikáció alapjaival és a közösségi oldalak használatával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A fél év során mi is sokat tanultunk a képzésekből. Számtalan különböző területen aktív szervezet képviselője vett részt ezeken az eseményeken – a zsidó közösségi szervezetek mellett többféle oktatási, érdekvédelmi, kulturális és művészeti egyesület és alapítvány, illetve egyetemi szervezet, szakkollégium, romákkal és menekültekkel foglalkozó civil is eljött hozzánk. Külön öröm számunkra, hogy a Mozaik Hubban ezen szervezetek képviselői személyesen is megismerkedhetnek egymással, mely ismeretség akár egy későbbi együttműködés alapját is jelentheti. Ráadásul ez a sokféleség nekünk is lehetőséget adott arra, hogy betekinthessünk a szervezetek mindennapjaiba és megismerhessünk a kihívásaikkal.

2017. februárjától újra nonprofit menedzsment képzések a Mozaik Hubban. Részletes információ: mozaikhub.hu/hu/events
Képzéseink továbbra is ingyenesek, csupán regisztrációhoz kötöttek. 

0%

Köszönjük, hogy feliratkoztál. Kérjük, kövesd az e-mail címedre elküldött linket a feliratkozás megerősítéséhez.

Error signing you up, please check the fields for problems.